Scouts

scouts

......... is een speltak voor wat vroeger de Verkenners (jongens) en Gidsen (meisjes) heette. Samen heten zij nu Scouts. Zij zitten allemaal in de leeftijdsgroep van 11 tot 15 jaar.

Scouts promotiefilmpje -->

De speltak is opgedeeld in kleinere groepjes, de ploegjes. Het spelprogramma van de speltak is voornamelijk gericht op samenwerking. Samen ondernemen de Scouts in hun ploegjes allerlei activiteiten waarmee zij hun grenzen verkennen. Met primitive middelen ontdekken zij hun eigen mogelijkheden. Zij ontdekken de omgeving met landkaarten en een compas. Met hout en touw bouwen zij grote en kleine bouwwerken. Zij spelen in de natuur op ee manier die zowel plezier biedt alsmede dat zij deizelfde natuur beschermen doordat zij kennis hiervan opdoen.Tijdens hun kampen en weekenden leven de Scouts permanent buiten met een tent als onderkomen. Koken doen zij dan zoveel mogelijk zelf. Dit vereist niet allen handigheid met pannen en ingredienten, maar ook een verantwoordelijksgevoel naar hygiene en naar veiligheid ten aanzien van het vuur. In het Scoutsspel doen zij niet alleen een plezierige ervaring op, zij leren (al doende en spelend) ook een aantal handigheidjes die ook buiten Scouting van pas komen. De Scouts maken samen met hun leiding hun spelprogramma en moeten daarmee regelmatig kiezen tussen dingen die zij leuk vinden. Soms zijn er echter dingen die niet leuk lijken, zoals afwassen... maar juist die 'vervelende' karweitjes samen gebeuren worden ze toch leuk.

De Scouts houden hun speltakbijeenkomst gewoonlijk iedere zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. Verder gaan zij aan het eind van het seizoen een week op kamp en worden er in de loop van het jaar weekenden georganiseerd.
De Scouts mogen hun scoutfit pas dragen als zij geinstalleerd zijn.

Tijdens de installatie doen zij elkaar een belofte die
als volgt luid:
Ik beloof mijn best te doen,

een goede Scout te zijn,
bewust het goede te zoeken en te bevorderen,
iedereen te helpen waar ik kan
en me te houden aan de Scouts-wet.
Jullie kunnen op me rekenen.
De Scouts-wet wordt iedere opkomst voorgelezen door
een van de kinderen en luid:

Een Scout trekt er samen
met anderen op uit
om de wereld om zich heen te ontdekken
en deze meer leefbaar te maken.
Hij/Zij is eerlijk, trouw, en houdt vol.
Hij/Zij is spaarzaam en sober
en heeft zorg voor de natuur.
Hij respecteert zichzelf en anderen.